Kina je postala važan proizvođač i distributer titana na globalnom tržištu

Kina svake godine potroši više od 45% ukupne svjetske potražnje za titanovim sirovinama. Uz to, gore spomenuta proizvodnja sita sita od titana čini jednu trećinu ukupne svjetske proizvodnje, a proizvodnja titanijevog dioksida čini 45% ukupne svjetske proizvodnje. Može se reći da je Kina postala najvažniji dio globalne industrije titana. Kvaliteta kineskog tržišta titana i razvoj kineske industrije titana imat će važan utjecaj na globalnu industriju titana. Posljednjih godina neke nove politike i tržišne promjene utječu na kinesku industriju titana. Suočene s tim utjecajima, kineska poduzeća vrše stalna prilagođavanja. Posljednjih godina najveći čimbenik koji utječe na tržište je pritisak koji utječu na politike zaštite okoliša. Od 2016. godine, kineska vlada pojačala je inspekcije zaštite okoliša i prestala tolerirati tvrtke koje emitiraju ilegalne emisije. Zbog toga svako poduzeće mora povećati ulaganja u opremu za zaštitu okoliša. Za neka mala i srednja poduzeća kapitalni prag za poboljšanje opreme za zaštitu okoliša je iznad njihove sposobnosti podnošenja, što dovodi do nekih malih i srednjih poduzeća da zaustave proizvodnju i izađu s tržišta. Pored toga, neka poduzeća imaju ograničen kapacitet obrade otpada, a kako bi osigurala usklađenost s emisijama, ta poduzeća moraju smanjiti izlazni otpad kako bi odgovarao kapacitetu za obradu. Kako bi smanjile proizvodnju otpada, neke tvrtke odlučuju se i za kvalitetnije materijale, koji povećavaju troškove proizvodnje.

 

U procesu brzog razvoja industrije titana u Kini, pojavili su se neki problemi. Prije svega, rast proizvodnje domaće titanijeve rude relativno je spor, što vodi postepenom porastu ovisnosti o uvozu. Kina stopa samodostatnosti titana, koja je dosegla najvišu razinu od 67 posto u 2014. godini, pala je na 58 posto. Drugo, dok se povećava potražnja za uvezenom titanovom rudom, fluktuacije se javljaju u nekim većim zemljama izvora uvoza, što dovodi do nedostatka stabilne opskrbe sirovinama za neka poduzeća nizvodno, što je utjecalo na proizvodnju. Nestabilnost opskrbe sirovinama negativno utječe na kvalitetu proizvoda i troškove proizvodnje poduzeća s titan dioksidom. Uz to, kvaliteta uvezene titanove rude opada posljednjih godina. Među njima, pad sadržaja TiO2 dovodi do pada proizvodne učinkovitosti poduzeća od titanijevog dioksida, a donosi i veću proizvodnju otpada. Nakon 2016. godine, kineski zahtjevi za zaštitu okoliša znatno su ojačani, a povećanje otpadnih proizvoda uzrokovalo je veliki pritisak na poduzeća s titanovim dioksidom, a neka su poduzeća u nekim regijama smanjila ili privremeno zaustavila proizvodnju zbog problema s emisijama. Međutim, smanjenje sadržaja TiO2 općenito prati porast sadržaja nečistoća, što također utječe na kvalitetu proizvoda nizvodno. Poduzeća nizvodno moraju uložiti više troškova u proizvodnju da bi uklonili utjecaj.

 

Kako se Kina potražnja za titanijskim materijalima brzo povećava, sve više i više tvrtki ulaže u mine u inozemstvu. Trenutno je Afrika najkoncentriranije područje za ulaganje kineskih poduzeća, a Australija je također ne idealno mjesto za ulaganje. U Perthu se razvijaju neki idealni projekti za rudnike titana koji su u fazi razvoja. Nadamo se da ćemo vidjeti i uspješnije slučajeve suradnje i win-win suradnje s kineskim poduzećima. U Kini, međutim, zbog ogromne potražnje izazvane budućim projektom kloriranja, neka poduzeća razvijaju nove tehnologije kako bi se omogućilo preraditi više titanove rude nižeg stupnja kako bi se zadovoljili zahtjevi proizvodnje kloriranog titanovog dioksida, povećavajući vrijednost niskokvalitetne titanove rude. Ako se takva tehnologija uspješno industrijalizira, riješit će kinesku dilemu o sirovinama. Do sada, kineskom potražnjom za titanovim sirovinama dominira sumporna kiselina titanska ruda, ali buduća točka rasta su ruda titanijum-klorida, rutil i druge sirovine. Kineske komponente kineske rude od titana ne mogu se koristiti kao sirovine za kloriranje, a gotovo se svi oslanjaju na uvoz, što je temeljni razlog zašto Kina pokušava razviti nove tehnologije za promjenu primjene titanove rude. Dok se ne pojave nove tehnologije, Kina će u budućnosti morati povećati cijene sirovina za kloriranje.