Tri razloga trgovinskog rata s Kinom ojačat će Kinu

Kod nas carine na Kinu nisu u kratkom roku dobra stvar. No, dugoročno gledano, pritisak gospodina Trumpa učinit će Kinu jačom. To će pomoći Kini da ubrza svoje gospodarsko restrukturiranje, staviti veći naglasak na inovacije i pojačati nacionalni ponos.


Tehnološki napredak bio je presudan za izgradnju carstava i uspon velikih sila. Četvrta industrijska revolucija premjestit će međunarodnu konkurenciju s laburista, teritorija i soft powera na nove tehnologije poput robotike, umjetne inteligencije i bežičnih usluga.


Donedavno su nam tvorci politike smatrali da smo tehnološka supersila. Kina se doživljava kao copycat i klonirat će samo američku tehnologiju ili će kupiti američke inovatore kako bi apsorbirali intelektualno vlasništvo i tehnologiju. No u sljedećoj generaciji ultra brze internetske tehnologije, 5G, nas zaostaje. Nijedna američka tvrtka ne proizvodi bežične mrežne uređaje poput huaweija.


Snaga i utjecaj Huaweija 5G mogu se promatrati kao kineski trenutak Sputnjika. Baš kao što je Sovjetska unija prva lansirala satelit, Kina je sada ispred ostatka svijeta u razvoju 5G. Kina je odavno prepoznala opasnosti oslanjanja na Sjedinjene Države tehnološki i ekonomski. Huawei je proizvod strategije industrijske politike kineske vlade.


Kina ima za cilj stvoriti 80 posto umjetne inteligencije kod kuće, smanjiti ovisnost o stranim zemljama o složenim komponentama tehnologije i postati vodeći centar za ai tehnologiju do 2030. Kineska strategija je djelovala - 48 posto globalnog financiranja u 2017., primjerice, bio je Kinez. Stoga zabrana huaweija i uvođenje carina na kinesku robu neće usporiti Kinu - to će potaknuti novi inovacijski sustav u zemlji i potaknuti neovisno istraživanje.


Druga posljedica američkog trgovinskog rata s Kinom bila je ubrzavanje uravnoteženja kineske ekonomije s vanjske potražnje i ulaganja prema domaćoj potražnji. Ovaj proces, koji je započeo globalnom financijskom krizom 2008. godine, postaje sve više potreban kako se kineska srednja klasa širi. Od tada, vlada je vodila velika ulaganja u infrastrukturu, poduzimala mjere povećanja dohotka, smanjenja poreza na dohodak i poboljšanja sustava socijalnog osiguranja kako bi pomogla u proširenju domaće potrošnje. U 2018. godini, kada je adut prvi najavio tarife, potrošnja krajnjeg potrošača pridonijela je 76,2% rastu kineskog BDP-a. Od tada, Peking je usvojio nove politike, uključujući smanjenje poreza, poboljšane planove za djecu i mirovine i druge poticaje. Dakle, trgovinski rat je (na snazi) pomogao Kini da distribuira bogatstvo i izbalansira svoje gospodarstvo.


Trgovinski rat ujedinio je i kineski narod oko vlade. Kinezi nas tretiraju kao kineske tvrtke kao nasilje i uspoređuju ih s nejednakom trgovinom koju su Kini nametnule zapadne sile u 19. stoljeću. Kinesko društvo vreba na spomen teme i dodaje domaću potporu vladi.


Kineska riječ za krizu sastoji se od dva značenja: opasnost i prilika. Sposobnost države da iskoristi trenutni izazov od Sjedinjenih Država će ga ojačati u godinama koje predstoje.

US.VS.CHN